Emberi Nézőpont

Emberi Nézőpont

A vírus hozta végtelen szabadidő

lehetőségek, racionális döntések és feltörő félelmek a világjárvány árnyékában

2020. március 15. - Etinarcadiaego

Itt van hát, megérkezett. Régóta azt halljuk, hogy meg fog. Na persze hallottuk ezt a madárinfluenzáról, a SARS-ról a MERS-ről (milyen jól hangzik ez a kettő magyarul, nemigaz?). Láthattuk ahogy a társadalom nagy része pillanatok alatt kiváló virológussá képezte magát, néztük ahogy megvadult ember-sáskák tarolják le a szupermarketek polcait (képzeld, ott hagytak egy lisztet! Tényleg? Hát ilyet sem hallottam még! nevettek össze egyszer az árufeltöltők a hátam mögött). Szóval éppen kezdett az otthonos, jajj de hülyék is ezek a mást gondoló emberek diskurzus kialakulni, amikor hirtelen jött a bejelentés: kihirdetik a vészhelyzetet, bezárnak az egyetemek, majd két nappal később az iskolák…  Puff! Hirtelen megfagyott a levegő.

Mivel én sajnos, ellentétben a nagy többséggel, nem vagyok jól képzett virológus, nem tisztem megítélni, hogy melyik intézkedés megfelelően arányos és melyik nem. Látom, hogy van egy világos globális üzenet a fertőzési görbe kilapításáról, amit üdvösnek tartok, hiszen ezzel valószínűleg idős emberek tömegeit menthetjük meg. A napokban oly divatossá vált szociális távolságtartást is egy jól megfogalmazott elvnek tartom, hiszen az a célja, hogy ezt elősegítse. Azt is gondolom, hogy nem valósak azok az itthoni esetszámok, amiket látunk, hiszen Magyarországon a tesztelést még most is csak akkor végzik el, ha nagyon szűk feltételek teljesülnek. Ám igazából nem erről akarok írni.

Ami igazán érdekel az a helyzet váratlansága, újdonsága és ennek a rövid és hosszútávú lélektani hatásai. A március 11.-i és 13.-i dupla sokk ugyanis szemmel láthatóan felborította a magyar társadalmat, egy kicsit mindenki “kizökkent a józan eszéből”. Mi lesz most? Mi lesz most velünk? - kérdezik szorongva. És bizony nem tudjuk. És nincs aki igazi válaszokat adjon. A turizmusnak kampec, mondta a főnök kicsit hanyagul, majd beleköhögött a bal tenyerébe. Izgi, mi?

Úgy tűnik, hogy ez a válság több olyan őrült dolgot is ki fog kényszeríteni, amiről évek óta vitázunk a háttérben, ám a világ nagy része számára eddig csak furcsa fantazmagóriáknak tűntek. Meg fogjuk nézni, hogyan funkcionál egy társadalom a tömeges távmunkában. Vagy legalább azt, hogy mi történik, ha feladjuk a napi 8 munkahelyen töltött óra koncepcióját. Aztán persze azt is, hogy mi lesz, ha a gyerekekre és a szülőkre bízzuk a tanulást? Meg úgy alapból, egyáltalán mi történik, ha a szétesett diszfunkcionális magyar családjainkat hetekre összezárjuk a lakásaiba? Egyáltalán mi lesz velünk, a rengeteg lelki beteggel, függővel, felgyorsult 21. századi Duracell nyuszikkal, ha hirtelen nem szívja le az összes energiánkat az agyatlan rohanás? Na ugye, hogy izgalmas?

Stílusosan kapjuk ezt a március 15.-ét, a forradalom ünnepét, hiszen forradalom tört ki a mindennapjainkban.

Az emberek az első sokk után szembesülni fognak azzal, hogy hirtelen nagyon sok idejük maradt magukra és a legszűkebb köreikre. Mire fogják ezt az időt használni? Amikor a karanténba ragadt olasz barátaimmal beszélgetek a Facebookon, azt mesélik, hogy rajzolnak, gitároznak, írnak otthon. Na meg persze nézik a TV-t. Eleonora Perugiában épp egy dokumentumfilmet a Habsburgokról. Mert megteheti. Én pedig végre blogot írok. Amire pedig már hónapok óta nem volt időm. Jó, mi?

Tiszta móka és kacagás lenne akkor ez a koronavírus? Persze, hogy nem. Ami így meg tudja borítani a világot az ijesztő és próbára teszi az ellenálló képességünket. Mint társadalomét és mint egyénekét is. Nem állítom, hogy nem szorongok. Nem állítom, hogy nem figyelem néha aggódva a saját köhögésemet, vagy a körülöttem lévőkét. És féltem azokat is akiket szeretek. De a félelem nagyon veszélyes tud lenni, hogyha veszélyes vagy irracionális döntésekre sarkall.

A mai napot azzal töltöttem, hogy az évek óta daganatos betegséggel küzdő anyukámat próbáltam meggyőzni róla, hogyha a Lufthansa még repülni fogja azt az útvonalat, akkor talán célszerű lenne kimennie Frankfurtba arra a kezelésre, ami segít életben maradnia. De a félelme tapintható volt: mi lesz ha karanténba rakják egy ponton? Mi lesz, ha elkapja a vírust? No, itt éreztem, hogy elveszett a racionalitás. Van egy vírusunk, ami az esetek 20%-ban egy veszélyes lefolyású betegséget okoz és 1-5%-ban a halál jár a nyomában. Akiket learat, azok javarészt a legidősebb korosztály. Anyukám 60 éves, és a körülményekhez képest nagyon jó állapotú az immunrendszere. Persze, hogy ez egy átlagosnál kockázatosabb utazás a pánikba boruló Európán keresztül. De ahhoz képest, ami szinte biztosan vár rá, ha ezt nem teszi meg, a kockázatok finoman szólva is jelentéktelenek. Veszélyes lehet a félelem, mi?

Az igazi változás mindig félelmetes, és ezt most velünk együtt tömegek fogják a saját bőrünkön érezni! Változás lesz a mindennapjainkban, magában a napi ritmusunkban és a terveinkben is, és megváltozik a jövőképünk is. Egy igazi járvány az egy olyan dolog, amiről vannak olvasott vagy a filmekben látott élményeink, de Európában, a ma élő emberek közül, még csak nagyon kevesen tapasztalták meg valaha is a súlyát. Végső soron rajtunk múlik, hogy mit kezdünk azzal az új életmóddal, amit ránk kényszerít. Rajtunk múlik, hogy kihasználjuk-e végre ezt az ingyen kapott időt, amiért oly régóta könyörgünk. Sőt, nem csak személyes időt kapunk, hanem tisztább levegőt, kisebb széndioxid kibocsátást, és ezáltal időt nyer a bolygó élővilága is, az az élővilág amitől az egész életünk függ.

Persze bebújhatunk egy lyukba is, megrettenve, hogy valami ennyire direkt módon szembesített minket a saját halandóságunkkal! Félreértés ne essék, ez az egész ijesztő. Én is félek. Sokszor. Félek a bizonytalanságtól is. De ha hagyom hogy a félelmem uraljon, akkor rossz döntéseket fogok hozni. És nem mellesleg eldobnám a helyzet adta lehetőségeket.

Nekünk, embereknek mindig is a változáshoz való alkalmazkodóképességünk biztosította a túlélésünket ezen a bolygón. Ez a válság egy lehetőséget ad arra, hogy átalakítsuk a társadalmainkat. Ez a vírus nem a pestis vagy a fekete himlő. Használjuk ki a lehetőséget, hogy jobbá tegyük magunkat és a környezetünket. És vigyázzunk egymásra! Ne látogassuk idős rokonainkat. Ha megbetegszünk ne fertőzzük tovább barátainkat. És dőljünk végre hátra egy kicsit és lassítsunk le. Ez most el fog tartani egy darabig.

time.png

A bejegyzés trackback címe:

https://emberinezopont.blog.hu/api/trackback/id/tr6615522948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Medgar 2020.03.16. 18:10:26

Anyukádnak reszeltek, ha megfertőződik.

MEDVE1978 2020.03.16. 18:23:46

Hát igen, ez nagyon nehéz, de ha egyébként meghal, mert nem kezelik, akkor rá kellene beszélni az utazásra. Talán tud még valahonnan maszkot szerezni. Bár az már itt is hónapok óta hiánycikk. Van egy pár brüsszeli ismerősöm, ők ki vannak akadva, mert Belgiumban nem gyártanak maszkot és a törökökre voltak utalva, aztán most meg egyáltalán nem lesz maszk.

A nagy leeresztésből és a sok szabadidőből nem nagyon látok egyelőre semmit. Két gyerek haza (egy ovis és egy iskolás), tanítónéni pedig lelkiismeretesen már ma reggel küldte a tananyagot. Rettenetesen munkás tanulni a gyerekkel, illetve melózni is kellene távmunkában. Közben persze nem kimenni az utcára. Persze valószínűleg a 20-30 éves szingli fiataloknak kevésbé lesz ez megviselő, sőt lehet pozitív is (az egyébként maradi főnök végre megengedi neki a távmunkát).

efi 2020.03.16. 18:53:57

Jó írás.
Az emberek 80%-ának már ma is távmunkában kellene dolgoznia, valamint nekik és a maradéknak is, amúgy is csak 2-3 órában. Nem tartunk előbbre, mint kb 100 éve, amióta létezik a 8 órás meló. Pedig technológiailag sokkal előbbre, vannak robotok és számítógépek. De mégis magunknak írjuk elő a hülyébbnél hülyébb szabályokat és gyártjuk a bürokráciát valamint a feladatokat saját szívatásunkra, no és persze ragaszkodunk ahhoz, hogy csak azért is seggel ki kell ülni a 8 órát.
süti beállítások módosítása