Emberi Nézőpont

Emberi Nézőpont

Kontextus

2019. január 15. - Etinarcadiaego

Miért ajánlom, hogy Hararit olvass? Esetleg még nem is hallottál róla? Yuvel Noah Harari Sapiens című könyvében nem mutat semmi igazán forradalmit, nem ad a kezünkbe különleges társadalomtudományi felfedezéseket. Amit azonban ad, az talán még annál is értékesebb: ad ugyanis egy narratívát, egy olyan narratívát, amihez a posztmodern világban is lehet viszonyulni, és ad egy kontextust, amiben értelmezni lehet a történéseket magunk körül. Ez a kontextus nem más, mint egy interszubjektív lény, a homo sapiens, évezredek óta formálódó kommunikatív tere, amihez minden emberi individuum valamilyen formában kapcsolódik és amit minden ilyen individuum már puszta létezésével is alakít. Sőt, a vállalkozóbb kedvűek megpróbálják ezt az alakítást valamennyire tudatosan tenni, néha kevesebb, néha több sikerrel. Maga a kaland ettől válik személyessé, és mi tagadás magam is erre neveztem be ebben az életben. 

Ami azonban igazán izgalmassá teszi ezt a (valójában két) könyvet az az, hogy a történet narratívája lehetőséget ad, hogy helyezkedjünk hozzá képest. Engem az ELTE-BTK osztatlan szakpáros képzésén tanítottak részben újságírónak részben művészettörténésznek. Az elmúlt években kísérleti színházakkal és a reneszánsz Itáliával foglalkoztam, mindkét esetben központi kérdésnek tekintettem az emberiesség és az igazságosság fogalmának újraértelmezéseit. Ez a hozzáállásom az ami arrafelé sodor, hogy egy tágan érzelmezett emberi nézőpontba helyezkedve próbáljam elmesélni a történeteimet.

Semmi olyasmiről nem akarok itt írni, ami szándékosan túl bonyolult vagy a Sapiens nélkül érthetetlen. Utóbbira azonban úgy tekintek, mint a világ egyik, bár korántsem az egyetlen, elgondolkodtató rendszerezésére, egy összefoglalóra, ami sokat könnyíthet abban, hogy megtaláljuk a közös nyelvet, ha esetleg vitatkozni támad kedvünk. Ezen túl pedig közel áll hozzám, ezért örömmel emelem ki most, amikor tulajdonképpen csak próbálom formába önteni, hogy milyen szándékok vezetnek, amikor elkezdjek újra nyilvánosan írogatni. Fontosnak tartom még azt is elmondani, hogy ezeket az írásokat azért teszem közzé, mert szükségem van egy felületre ahol megoszthatom a saját emberi nézőpontomat, amiről egyre inkább azt érzem, hogy több irányból is ostrom alatt áll. Bízom benne, hogy vannak még tágabb körben is olyanok, akik kapcsolódni tudnak ahhoz, amit a létezésről, a cselekvésről és a világról gondolok. Bízok benne, hogy ebből sikerül átmentenünk valamit a jövőbe. Bármi is várjon ránk.

 sap.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://emberinezopont.blog.hu/api/trackback/id/tr9314564122
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása