Emberi Nézőpont

Emberi Nézőpont

Egy sosem lett vétó margójára

Az Európai Unió és Magyarország félreértett viszonya

2020. december 15. - Etinarcadiaego

Van egy nyomasztó, évtizedek vagy még régebb óta visszatérő hibája a magyar elitnek. Ha úgy érzik rosszul állnak a dolgok, mindig kívülről várják a megváltást. Nagy valószínűséggel ezért van az, hogy a nyugatos véleményformáló elit tagjai közül a legtöbben teljesen félreértik az Európai Unió szerepét. Sokan gyakorlatilag 2010 óta felfokozott messiásvárásban töltik idejüket. Mert hát tudniillik, most már rényleg csak idő kérdése az, hogy a nagy testvér itt rendet rakjon, meg hogy végre jól megmondja, hogy hogyan is kell ebben az elit klubban viselkedni, ahová egyébként - mondják sóhajtozva - nem is lehet tudni hogyan engedhetik be még mindig ezt a csürhét Orbánostól mindenestől. Amúgy sem egy Európai nép vagyunk, hát igen mert a falvak le vannak maradva ott az emberek nem értenek semmit, na de majd Brüsszel… Ismerős?

brussels-4056171_1280.jpgGondoljunk bele, micsoda betokosodott traumák állnak egy olyen elit mögött, aki elhiszi, hogy más majd meg fogja oldani a saját társadalmunk kihívásait? Mennyire könnyű is Brüsszel-várásba fordulni. Majd Brüsszel megérti az itthoni megnemértettségünket, Brüsszel majd betakargat egy paplannal, és ad egy puszit, ha nem tudunk aludni. Aztán meg holnap majd bejön Brüsszel a suliba és megveri azt a gonosz Viktort nekünk. Igen ám, de senki nem szereti azt aki árulkodik. Igazából mindenki nézzen egy kicsit magába, és tudatosítsa, hogy amikor a miniszterelnök a nyugatos elit irányába hazaárulózik, akkor egy tűpontosan betaláló politikai támadást indít.

Mint minden igazán jó támadás mögött itt is van egy adag igazság. Aki a Brüsszeli messiást várja, az ahelyett hogy az erejét és a lehetőségeit arra használná, hogy cselekedjen, hogy valami jobbat teremtsen, inkább délibábokat kerget, és ezzel valahol valóban elárulja azokat, akik közben pedig számíta(ná)nak rá. Másrészt sajnos azzal, hogy egy politikai szempontból teljesen értelmetlen módon, egy kicsit hozzádörgölőzik egy ideológiához, amit egyébként gyakran félre is ért, majd utána hisztizik egy nagyot, azzal pont azoknak tesz keresztbe akik értékek mellett próbálnak létrehozni dolgokat. Mert mit is csinál? Céltáblaként egy olyan mintát akaszt magára, amely a legtöbb átlagos magyar embernek, aki mondjuk családi történeteket hallgatott a múltból, sőt ne adj Isten, esetleg annak idején tényleg ott élt abban a hírhedt XX. században, egy pillanat alatt azonnal ismerős lesz. Hadd ne nevesítsem a két kedvenc birodalmunkat, amikkel a régiek szerettek ilyen dörgölőzőset játszani. Persze a párhuzam a valóságban téves, de a látszat pont a mintán keresztül politikailag működik és célját, mely nem az Unió, hanem a politikai ellenfél lejáratása, tökéletesen el is éri.

Egyébként meg bármilyen, nem teljesen diszfunkcionális közösségnek általában irtó rosszat tesz, ha valaki azzal fenyegeti, hogy kihívja a rendőrséget rendet rakni, ugye Demokratikus Koalíció? Értem én hogy éppen idegesítően szar a buli, de azért talán mégsem biztos, hogy állandóan rendőrökért kell kiabálni. Ráadásul, ha ezt a város egyik felkapott késdobálójában tesszük meg, garantálható, hogy eléggé sokan utálni fognak minket. Ha pedig kiderül, hogy azok a rendőrök igazából csak “ártalmatlan” forgalomzavar elhárítók, akkor körbe is fognak röhögni minket. Engem, amikor például 444.-hu-n megjelent reakciókat olvastam, egészen megdöbbentett az, hogy mennyire aránytévesztésben vannak az elvárások azzal kapcsolatban, hogy mibe kéne beleavatkoznia az Európai Uniónak. De Soros György nyilatkozatából is nagyon világosan látszik, hogy az az ember nem egy politikus, hanem egy idealista.

Az Unió jelen formájában nagyon távol van attól, hogy egy homogén entitás legyen. Gondoljunk rá inkább egy sok tagú klubként, egy egyesületként. A tagok tartják fenn és addig fog működni, amíg a tagok el tudják azt adni a saját nyilvánosságuknak, hogy ők milyen ügyesen állandóan csak nyernek ezzel a klubbal. Amikor ez nem sikerül valamiért, akkor olyan hülyeségek történnek, mint a Brexit. Az Unió minden tagállamnak mást jelent. A németeknek részben olcsó munkaerőt és kelet-európai piacot, a franciáknak geopolitikai hátországot, a cseheknek lehetőséget arra, hogy újra-integrálódjanak abba a nyugati világba, amiből a történelem kitépte őket, Orbán Viktornak pedig egy lehetőséget, hogy országa valódi gazdasági súlyához képest aránytalanul fontosnak látszódjon a nemzetközi diplomáciában. Persze alapvetően egyet értünk abban, hogy együtt erősebbek vagyunk mint külön-külön. De a legkisebb közös többszörös sokszor csak ennyi. Az összes többi dologról állandóan beszélgetnünk kell.

Nézzük csak meg ezt a jogállamisági vitát. Érdemes lenne egy külön írást szentelni annak, hogy mit is érthet egy európai polgár az alatt, hogy jogállamiság. Valami olyasmiről beszélünk, hogy egy állam berendezkedésének meg kell felelnie egy bizonyos minimumnak a hatalmi ágak szétválasztása szempontjából, ja és arról, hogy a törvényeket a hatalmon lévőknek is be kéne tartaniuk. Alapvetően ennyi. Európa nagy része azt gondolta, hogy ez alap, aztán kiderült, hogy van két ország ahol igazából mégsem. Akkor most mi legyen?

Oké, nyilván mégiscsak helye van annak a büdösebb idegesítő rokonnak is az asztalnál, mégiscsak ő adja azt a műhelyt a város szélén a családi vállalkozáshoz, azt a műhelyt ahol végül összeszerelik az aranyat érő szekereket. Amikor viszont ez a rokon már két kézzel szórja kurvákra meg drogokra azt a pénzt, amit extra juttatásként kapott házfelújításra a cégtől, az azért azért már időnként kiveri a biztosítékot. Nem csoda, hogy az északi adófizetők már egy kicsit idegesen jelezték, hogy ezt azért talán mégsem kéne.

Úgyhogy az történt, hogy a családi kupaktanács azt mondta, hogy figyi Vitya, ha ezt csinálod akkor nem fogsz többet extrákat kapni. Ő meg erre, hát szegény embert az ág is húzza, azt mondja, hogy Angela te engem itt meg akarsz ölni, hát mit fog szólni otthon az egész pereputty, ha a gyerekek menza pénzét kell elköltenem kurvára meg drogokra? Különben is ez az egész úgy hangzik, mintha ti egy kicsit lenéznétek minket, csak mert mi mások vagyunk. Nem azért mondom, csak érted, jelenti ki diadalittasan, de aztán körbenéz és látja, hogy ezt az egészet itt bizony kurvára komolyan gondolják. Ez sosem történhetett volna meg amíg Silvio itt ült az asztalnál fut át az agyán kicsit lefittymállóan, majd kihúzza magát, megigazítja a potrohát és azt mondja, hogy ha én itt nem kapok pénzt, akkor itt bazdmeg senki nem fog pénzt kapni!

Elviharzik, miközben kicsit bizonytalanul követi barátja, akivel együtt harcol s issza borát. Angelának kétszer is utánuk kell mennie és végül emberünk csak akkor hajlandó visszaülni az asztalhoz, amikor megígérik neki, hogy az ehavi támogatással még azt csinálhat amit akar.

Ezzel a kis anekdotával természetesen azt próbáltam megmutatni, hogy hogyan értik többen félre, hogy itt mi is történt. Az az igazság, hogy az akut krízisben lévő magyar társadalom problémáit nekünk kell megoldanunk. Ezúttal hiába mutogatnánk másfelé, nem utolsó sorban azért is, mert ezt a rendszert mi csináltuk saját magunknak, ezt nem erőltette ránk sem a német sem az orosz, sem a Habsburg. Ellentétben az elmúlt időkkel, most senki nem akarja megszabni, hogy milyen berendezkedésben akarják a magyarok a mindennapi dolgaikat intézni. Ha amit csinálunk már nagyon gáz a szomszédoknak, akkor azért előbb-utóbb jön az önkormányzattól egy felszólítás, de miután idegesen elküldjük a postást a kurvaanyjába, felsőbbségünk teljes tudatában tehetjük helyére a kapuajtót, hogy a kert végi pajtában beverjük azt a 5-6 deci szíverősítőt és szokás szerint nyugodtan aludjunk el a saját hugyunkba dermedve a kanapén. Még csoda ha közben nem halljuk, ha az asszony elesik egy vak kommondorban?

Orbán Viktor elérte közvetlen politikai célját. “Szabad kezet kapott” a 2022-es parlamenti választásokhoz, de “győzelme” értékét bizony csökkenti, hogy az uniónak nem is volt valójában célja a magyar választásokat befolyásolni. Nem véletlenül fogadta el a kompromisszumot mindenki könnyedén. Az unió szempontjából az, hogy egy rövidtávú politikai engedményért cserébe hosszútávú strukturális változásokat vihet keresztül, még csak nem is diadal, hanem a mindennapi működés része. Végső soron ezek a strukturális változások nagyon a magyar vezető ellenére vannak és azért az sokat elárul, hogy nem tudta megállítani őket.

Ellenben az ő megállításához, nekünk kellene felnőni. És félreértés ne essék, nem szégyen elfogadni a segítséget amit ehhez kaphatunk. Könnyen lehet hogy anélkül nem is megy. De ezt a segítséget a nagy betűs Európai Uniótól várni butaság. Az Unió abban segít nekünk, hogy ne a legrosszabb fajta pokolban éljünk. Már a puszta léte is erős határt szab a NER terjeszkedésének. De megváltoztatni azt, hogy mi hogyan fogunk itthon élni, hát azt ez az Unió nem gondolja a feladatának. Úgyhogy talán nekünk sem kéne ezt várnunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://emberinezopont.blog.hu/api/trackback/id/tr816339976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

clemens 2020.12.16. 15:53:26

Mi több, a külföldi segítség után ácsingózás a kormánypárti szavazókat erősíti meg abban a hitben hogy meg kell védeniük a hazát az idegen beavatkozástól.
Érdekesség, hogy ismét azok szellemi és fizikai örökösei hívnak idegen "csapatokat" akik az orosz tankokat hívták be 56-ban.

Gösser söralátét 2020.12.16. 16:12:22

Nagyon nem érted mi történik körülötted a világban. A magyar értelmiség nem azt várja el, hogy Brüsszel kicsinálja viktorkádat, hanem azt, hogy Brüsszel ne támogassa viktorkádat a diktatúrája fenntartásában és üzemeltetésében. Mert jelenleg ez zajlik, a brüsszeli lé nélkül már a saját seggnyalói bokáztatnák viktorkádat egy erdőszéli magas fán.

nincs1agy 2020.12.16. 16:12:29

Orbán a vétófenyegetéssel tulajdonképpen kiherélte az egész jogállamisági mechanizmus elképzelést. ,ugyanis sikerült jogi garanciát kapnia arra, hogy gender és bevándorlásügyi kérdések kapcsán nem lehet kohéziós pénzeket visszatartatni.
Az már csak hab a tortán, hogy késleltetni is sikerült az egészet, és a választásokig már egész biztosan nem indul el. Nem véletlenül csalódott Soros.:D

nincs1agy 2020.12.16. 16:14:21

@Gösser söralátét: Mindig is külső segítséggel kerültetek hatalomra. A magyar baloldal eredendően kollaboráns. Másképpen nem is tud tartósan létezni.

HaD 2020.12.16. 16:18:09

a cikkírónak meg az a nyomasztó hibája hogy a magyarok nyakára ültetett "elitnek" lenne bármilyen nyugatos vagy keletes szárnya....közös lenyúlás alapon működik azzal a "kis" csavarral,hogy a magyarokat odalökik most éppen a nyugatnak ...de a felmenőik meg a ruszkiknak szállította a magyar melóst...az hogy bármiben is reménykednek szintúgy tévedés....az emberekkel akarják elhitetni hogy majd a nagy testvér rendet tesz...egyszerű manipulációs technika

Harari 2020.12.16. 16:21:48

A poszt írójának a lényeget illetően alapvető igazsága van: soha nem mások fogják helyettünk megoldani a saját problémáinkat (csinálnak épp eleget maguknak és nem mellesleg nekünk is!!). Igaza van abban is, hogy az EU és polgárai nagyon messze vannak attól, hogy homogénnak lehessen tekinteni ezt a társaságot, akárcsak annyira, mint egy egyre inkább multietnikus nemzetállamot (a multikulti meg egyébkint is csak egy üres szóvirág). Ugyanakkor, ha részleteiben vizsgáljuk a meteforába bújtatott "tényállításait", azok szinte mind téves vélelmezésen alapuló véleményburokból származó mantrázások ismétlődései, amit már annyit hallottunk, hogy sokan kezdik elhinni. De ettől még igaz, hogy téves helyzetértékelésre alapozott program ritkán vezet kölcsönös egyezséget hozó eredményre!

morph on deer 2020.12.16. 16:25:42

Ez addig a pontig stimmel is, hogy a mi dolgunk eltakarítani ezt a szégyenteljes bagázst, ezzel nincs is gondom.

A gond az, hogy az EU szponzorálta ennek a gusztustalan rendszernek kialakulását, hiszen legyünk őszinték, az EU-s pénzek korlátlan pocsékolása nélkül soha nem tudott volna idáig jutni ez a helyzet.

Azaz az EU, de különösen Merkel támogatása, - vagyis beavatkozása - nélkül nem lenne/lett volna ok arról ábrándozni sem, hogy segíthetnének rendbe tenni.
Talán innen is érdemes vetni erre egy pillantást.

morph on deer 2020.12.16. 16:30:29

@nincs1agy:
“... és a választásokig már egész biztosan nem indul el”

Talán hallgasd meg a mai híreket valahol máshol is, aztán olvasd el, hogy mit írtál. :)

birkamenet 2020.12.16. 16:44:56

@nincs1agy:

Mé jó hogy a nicknevedben benne van a teljes önéletrajzod!

Külsős pénzzel egyelöre itt csak a fidess jutott eddig hatalomra: először Soros finanszírozta be őket a parlamentbe, után Putyin segítette meg a kasszát 2010-re.
Nem a semmiből jött 2010-ben a fidess-es ruszki utálatból a ruszkik felszopása.

birkamenet 2020.12.16. 16:48:00

Teljesen egyértelmű, hogy ki nyerte meg ezt a sokadik csatát is Brüsszel ellen:

VALÓSÁGTAGADÓ VIKTÁTOR: Minket nem lehet megzsarolni, nem engedjük, hogy Brüsszel a jogállamisághoz kösse az EU támogatások kifizetését!

BRÜSSZEL: Márpedig 2021. január 1-től az lesz! Ha nem tetszik, akkor majd repülsz a támogatottak köréből!

VALÓSÁGTAGADÓ VIKTÁTOR: Ja, akkor megszavazom, GYÖZTÜNK! Megmentettük a magyarok pénzét!

enrikokaruszo 2020.12.16. 16:50:47

semmi veleje nincs ennek, kár volt az időért

Galerida 2020.12.16. 17:05:36

Az EU. nem megoldás a problémákra, hanem a probléma maga! Annyira megpakolták otthon feleslegesnek, vagy károsnak tartott bürokratákkal, hogy tehetetlenebb, mint egy dinoszaurusz mínusz 20 fokban. Ha megtámadnának bennünket az UFÓ-k, ezektől kihalhatna mindenki, mire eljutna a tudatukig a probléma maga.
Amíg így vegetálgat, addig megpróbálunk végre valami jót is kifacsarni belőle, de megsiratni nem fogjuk....

Alick 2020.12.16. 18:03:29

"meg kell felelnie egy bizonyos minimumnak a hatalmi ágak szétválasztása szempontjából"

Ez igazából sehol se működik, ahol a választások győztese kapja a törvényhozási többséget és a kormányalakítási lehetőséget.
A megoldáshoz pl. az Alkotmányban be kellene tiltani a klasszikus politikai pártokat.

MEDVE1978 2020.12.16. 18:05:00

Valamelyik fórumban midnightcoderrel már írogattunk erről, de a lényeg valahogy a korrupció és az elit jellegének változásában van. Itt nagyon sokan azt gondolják, hogy a baloldal jobb volt korrupciós szempontból vagy átláthatóbb volt a rendszer. Ez egyébként így is van, csakhogy az okok jóval bonyolultabbak és paradox módon nem azért volt átláthatóbb és kevésbé korruptabb a rendszer, mert Gyurcsányék, Medgyessyék vagy korábban Antallék, korai Orbánék és Hornék nem akartak volna lopni.

Kb. 2010-ben záródik le az az időszak, amikor egyfajta idealizmus jellemzi a közéletet. Van egy olyan kormányzati "közmegegyezés", hogy a nyugati gazdasági integráció - az EU integráció és világgazdasági alkalmazkodás el fogja hozni Magyarországnak a gazdasági fejlődést és felemelkedést. Ez azonban mindig egy viszonylag naív elképzelés volt és már a kétezres évek legelején, kilencvenes évek végén látszott, hogy nem így lesz. Például Kozma Ferenc a Félperiféria című 1998-as könyve (www.libri.hu/konyv/A-felperiferia-1.html) már világosan leírja, hogy ebbe a szarba fogunk beleragadni egyrészt kulturális, másrészt tőkeellátottsági okokból.

Ez szorosan összekötődik a korrupcióval is, mert a viszonylagos nyitottság és egyértelmű bizalom abban, hogy a nyugati integráció majd elhozza a fejlődést egyúttal azt hozza magával, hogy nyugat konforman lopnak a politikusok is, a szabályrendszerek nem engednek óriási lenyúlásokat. A Tocsik botrány mai áron 3-4 milliárd forint, ami szar se a mostani korrupciós ügyekhez képest. A 90-es és 2000-es évek korrupciós ügyei olyan Kis János (Móricz: Tragédia) típusúak. A nyugati cég baksist ad XY funkcionáriusnak, hogy piachoz jusson, megveszi, aztán szanálja a magyar vállalatot. A privatizációs kótya-vetye meg jó ideig ezerrel, de nem sokat keresnek rajta mai szemmel.

2010-ben Orbán szakít ezzel a szemlélettel és intézményesíti a lopást a nemzeti középpel vagy centrális erőtérrel. Az ideológia immár már nem az, hogy a nyugati modellben Magyarország képes érvényesülni, hanem az, hogy nemzeti tőkét kell kiépíteni. A nemzeti tőke pedig majd fejleszti Magyarországot, illetve támogatja a centrális erőteret. Ennek része, hogy függetlenedni kell egyes területeken a nyugattól, kulcsszektorokat vissza kell szerezni (bankszektor, közművek, építőipari konglumerátumok, mezőgazdasági cégek, kiskereskedelem - amibe ugye beletört a bicskájuk, az államadósságot belsővé kell tenni stb.) és az új nemzeti tőkések kezébe adni. Ehhez Orbán átalakítja az uniós finanszírozás rendszerét, úgy, hogy az új nemzeti gazdasági elit létrehozására használja a pénzeket. Ez az, amit korrupciónak érzékel a közvélemény.

Az egész olyan ló másik oldala érzés. Amíg az MSZP-SZDSZ kormányok lefeküdtek a nyugati kormányoknak és versenyeztek, hogy ők legyenek az "éltanulók", addig Orbán átesik a ló másik oldalára és a pénzek egyre nagyobb hányadát sajátítja ki, úgy, hogy az már irritálja az EU-t.
Mondok egy érzékletes példát: 2008 környékén uniós finanszírozási kérdésekkel foglalkoztam. Adott volt még 2010 előtt egy projekt, amelyet a talán az EUTAF (Eu támogatásokat ellenőrző főosztály) vizsgált. A projekttel kapcsolatosan nemzetközi szerződés értelmezési kérdés merült fel. A szöveg viszonylag megengedő volt, jó volt a viszony a partnerekkel az EU részéről. A szerződés értelmezhető volt úgy, hogy Magyarország kb. 800 millió forintot el tud számolni és úgy is, hogy ezt a magyar költségvetésnek kell állnia. Az EUTAF, mint a támogatások őre úgy döntött, hogy a magyar érdekekkel szemben értelmezi a szerződésszöveget és úgy döntött, hogy a magyar költségvetés fizessen. Ma ilyen messze nem fordulhatna elő.

Az, hogy a tőke egy része nemzeti tulajdonba került az egyrészt egy jó fejlemény lehetne. A negatívum az, hogy az így létrejött vállalatok továbbra sem versenyképesek, mivel az érvényesülésük záloga az, hogy mennyire hűségesek Orbánhoz, nem pedig a piaci eredményességük.

MEDVE1978 2020.12.16. 18:07:57

@Gösser söralátét: Hatalmas tévedés. Orbán ebből a szempontból olyan, mint Mao. Simicskával is leszámolt, nem könnyű megbuktatni. Ha kell csinál ő itt kulturális forradalmat, ahol a saját maga által kreált Mészárosokat és Tiborcokat akasztják.
Az uniós támogatások hiánya kb. 2-3 éves kimaradás után éreztetné magát csak annyira, hogy az érdemi politikai következményeket okoz. Egy ilyen hosszú felfüggesztés pedig nagyon valószínűtlen, hiszen Viktor valószínűleg engedményeket tenne, pont annyit, amennyit kell.

nincs1agy 2020.12.16. 18:12:07

@morph on deer: Alternatív kis valóságuniverzumodra gondolsz? Előbb-utóbb mindig rátok vigyorog a valóság. Hogy áll a Sarghentini jelentés például? ;)

MEDVE1978 2020.12.16. 18:13:01

@morph on deer: Én dolgozom Nyugat-Európaiakkal. Egyszerűen összehasonlíthatatlan a hozzáállásuk a bürokráciához. A magyarok döntő többsége azon edződik több száz éve generációkon át, hogy hogyan játssza ki az aktuális adószabályokat, törvényeket. Ez a szabálykerülő és kiskapukereső magatartás nyugaton jóval kevésbé dívik. Voltam benne EU-s elszámolásokban is és a magyarok rendkívül kreatívak, Brüsszelben is az a vélemény rólunk, hogy minden kiskaput megtalálunk és nagyon nehéz velünk / ellenünk érdeket érvényesíteni.

Ezért irreális az az elvárás a nyugatiakkal szemben, hogy a lassan szalámizó, taktikázó Orbánnal szemben fel tudtak volna lépni. (Amellett, hogy igazából az üzleti szempontok dominálnak ma is, nem pedig a nagy betűs értékközösség).

nincs1agy 2020.12.16. 18:13:16

@birkamenet: Ki adta el a ruszkiknak a Mol-t? Erre valamiért nem szerettek emlékezni..

midnight coder 2020.12.16. 18:13:45

Igazából arról van szó, hogy a magyar ellenzék baloldali. A magyar baloldal pedig 1956 óta arra van kondicionálva, hogy kell egy külsõ hatalom ami majd jól hatalomra segíti / ott tartja õket. Na, ez most nem jött össze.

Ad Dio 2020.12.16. 18:19:09

Az, hogy az EU hogy áll felénk, valójában sánta kutyát sem érdekli... persze rajtunk kívül. Viszont épp kilépett egy alapító tag... és most, az utolsó pillanatban sincs még kb. senkinek halvány fingja sem, hogy akkor most mi lesz és hogy lehet ezt értelmesen intézni. Megy a kutyázás, meg az izmozás.

Megmondom őszintén, a brexit számomra nagyon nagy csalódás. Ez az egész EU amatőr nímandok gyülekezete... igen Merkellel az élen. Ez olyan mondja, aki volt idő hogy istennőt látott ebben az asszonyban. :-/

midnight coder 2020.12.16. 18:25:41

Azért annyi igazsága amúgy ez ügyben Orbánéknak is van, hogy a régi Nyugaton azért nagy a jólét, mert nekik van saját gazdaságuk. Ami azt jelenti, hogy van egy rakás olyan munkahely, ahol a melósnak nem kell versenyeznie a kínai, vietnami, indiai konkurenciával, mert a helyi csoki manufaktúra nem fog vietnami melóst importálni a világ túlsó felérõl. Amúgy ez a megközelítés anno nem állt távol a szociktól sem: láttam én õket is szónokolni "teremtsük meg a hazai tõkés réteget" felirat alatt, ami azért volt vicces, mert elõtte 40 évig ennek a felszámolásán dolgoztak. Persze akkor az volt az elképzelés, hogy ezek majd õk lesznek - csak hát kabátgombból nem lehet Samsungot csinálni. Csak én picit kétlem, hogy a Mészáros és csapata életképes hazai gazdaságot fog kiépíteni. Pláne, ha pártunk és kúrmányunk még hátszelet is ad nekik hozzá. Ezek kb. annyira lesznek életképesek, mint a szocialista ipar. Egy valóban versenyképes hazai gazdaság nem fog egyik napról a másikra kiépülni, és pláne nem olyan fazonokkal akik kihívásokkal küzdenek az erkölcs területén.

midnight coder 2020.12.16. 18:28:50

@Ad Dio: Valójában különösebben minket sem érdekel. Persze Orbánéknak kínos lenne kicsit ha kevesbbet nyúlhatnának le, és papíron kevesebb lenne a GDP. Ezen kívül kevesebb sportcsarnok, térfelújítás, és más hasonló, különösebben semmire sem jó, de sok pénz elköltését lehetővé tévõ beruházás valósulna meg. De igazából neked vagy nekem vagy bárkinek itt a fizuja egy centtel sem lenne sem kevesebb sem több, ha nem jönne több EU-s pénz.

Ecsetes 2020.12.16. 18:31:18

@Gösser söralátét: Mondok neked olyat amitől sokkal jobban begörcsöl a gyomrod! Mióta Horn Gyula ugyebár néhai miniszterelnök eltávozott, azóta a baloldalon ideológia nyomokban sincs jelen. És csak ringassátok magatokat abban a tévhitben, hogy a Fideszt csak a pénz tartja össze. A baloldal önmeghasonlásban van, és nem egy-egy ember által, hanem rendszerszinten. Talán olvassátok a Bibliát, és megvilágosodtok.

midnight coder 2020.12.16. 18:31:56

@MEDVE1978: "A magyarok döntő többsége azon edződik több száz éve generációkon át, hogy hogyan játssza ki az aktuális adószabályokat, törvényeket. "

Azért ez tegyük hozzá, hogy kétoldalú. A magyar gazdaság azért is tart ott ahol, mert állam bácsi kapásból potenciális ellenségnek tekint mindent vállalkozást.

Ad Dio 2020.12.16. 18:32:00

@midnight coder:

Dehogynem.

Például a kivitelezőnek, aki a térkövet lerakja. Arról nem is beszélve, hogy a nagy autóipari cégek nem csak azért vannak ÉPP itt, mert olcsó a munkaerő, hanem mert otthon nem támogathatja őket a kormányzatuk, d itt igen.

Ziejen.

midnight coder 2020.12.16. 18:38:56

@Ecsetes: A baloldalon már régen gondok vannak az ideológiával. Alapjában véve ez a dolog kb. az ipari forradalom idején volt aktuális. Ma ha valaki a munkásosztály érdekeit akarja védeni, akkor Kínába kell hogy utazzon. De már könnyen lehet, hogy ott is ipari robotokat talál a munkásosztály helyén. Ezért aztán ma a baloldal mindenféle deviáns társadalmi csoportok érdekeinek a védelmét képviseli. Ennek viszont annyira nincs nagy bázisa idehaza. Ezért aztán a baloldal legfõbb mondanivalója, hogy nem vagyunk Orbán. Ami ahogy Orbánék mostanság kormányoznak, elõbb-utóbb még akár jó stratégia is lehetne, ha közben az ellenoldalon nem a Gyurcsány-féle Família Kft lenne az alternatíva.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.12.16. 18:45:16

A ballibek mindigis magyarellenesek voltak, ez a magyarázat. Nekik a vérükben van az idegen érdekek kiszolgálása.

midnight coder 2020.12.16. 18:45:29

@Ad Dio: Igen, a kivitelezõ jól jár. De ez azért a hazai gazdaság elég kis része.
Az autóipari cégek pedig azért mennek el onnan, mert drága a melós. Nagyon messzire persze nem, mert a logisztika is drága. Azon belül viszont az dönti el, hogy ide jönnek vagy mondjuk a szlovákokhoz, hogy hol kapnak nagyobb támogatást. Ahogy amúgy a többi multi is nyilván hasonlóan számol: oda megy, ahol támogatás, bér, adó, infrastruktúra, munkakultúra, stb. alapján kiszámolva a legjobban jár. És ráadásul különféle tevékenységeket visznek ki: lehet hogy máshová viszik a legegyszerûbb összeszerelést, máshová a fejlesztést, és megint csak máshová a komplexebb mûveleteket.

midnight coder 2020.12.16. 18:49:59

@MAXVAL birсaman közíró: Mondjuk úgy, a magyar baloldal soha nem tudta kezelni a nemzeti érzéseket. Amiben amúgy különböztek a térség többi kommunista pártjaitól.

Tisztességes Természettudomány 2020.12.16. 18:51:18

Szent István tehet róla. Egy olyan szövetségi rendszerbe kormányozta be a magyarságot, amely egymással civakodó államok bonyolult, húzd meg - erezd meg viszonyára épült. Történészek szerint Istvánnak túl sok választása nem volt, a másik forgatókönyv a magyarság kiirtása lett volna.

Kb. azóta arról szól a magyar elit élete, hogy fél szemmel mindig a külföldi hatalmakat figyeli, hogy idomuljon, vagy éppen támadjon, vagy éppen védekezzen, vagy éppen érdekházassággal valami területet vagy hiú dicsőséget szerezzen. Ezek után mind a jobb-, mind a baloldal ugyanezzel a magatartással áll hozzá a dolgokhoz. Csak éppen vigyázó szemeiket most nem Párizsra, és nem Moszkvára vetik, hanem Brüsszelre, Washingtonra, Pekingre, Varsóra, kinek mi tetszik.

kvadrillio 2020.12.16. 18:56:15

HEJJJ...HEJJJ....MIJAFASZVAN SZLOVÁKIÁBAN ??? ŐK IS MAFFIAÁLLAM ??? :o)))

Vallomások a rendőrségi jegyzőkönyvekből

A lassan összeálló puzzle egyre elképesztőbb képet mutat. Nagyon úgy néz ki, hogy Kiska államfő nem tévedett, az országot valóban a maffia irányította. Tagjai ott ültek a kormányhivatalban, parlamentben, ügyészségen, alkotmánybíróságon vagy éppen a rendőrségen.

Az egyik pozsonyi ügyésznő például, aki az elmúlt években több gyanús döntést is hozott, egy alkalommal 350 ezer eurót tett be a bankszámlájára, melyhez a vagyonbevallásában azt írta, hogy ajándék. Dušan Kováčik speciális ügyész a világ legtermészetesebb dolgaként 206 ezer eurót helyezett a számlájára készpénzben. A pénzek eredetét egyikük sem tudta hitelt érdemlően megmagyarázni. Kováčiknál még a letartóztatásakor is 10 ezer euró készpénz volt, melyre szintén nem volt magyarázata.
Kiket csuktak le eddig?

Milan Lučanský – országos rendőrfőkapitány (2018–2020)
Norbert Bödör – oligarcha, egy biztonsági cég vezetője
Dušan Kováčik – speciális ügyész (2004–2020)
Boris Beňo – szlovák titkosszolgálat (SIS) első helyettese
Monika Jankovská (Smer) igazságügyi minisztérium államtitkára (2016–2019)
Róbert Krajmer – a korrupcióellenes egység volt vezetője
Peter Hraško – a legsúlyosabb törvénytelenségeket vizsgáló Nemzeti Bűnügyi Ügynökség (NAKA) vezetője
Bernard Slobodník – a pénzügyőrség egységének volt vezetője
Marián Zetocha – a SIS lehallgatási osztályának volt vezetője
Ľudovít Makó – a pénzügyőrség nyomozati hivatalának volt vezetője
Martin Fleischer – a belügyminisztérium gazdasági főosztályának volt vezetője
Több bíró az igazságszolgátatás minden szintjéről

Az emberek látják, hogy magas beosztású döntéshozók jóval nagyobb lábon élnek, mint azt legális anyagi lehetőségeik megengednék.

Milan Lučanský, az előző kormány alatt kinevezett országos rendőrfőkapitány Floridában vett apartmant,

így amikor a kommandósok őt is elvitték, azonnal vizsgálati fogságba kellett zárni, mert félő volt, hogy megszökik.

A dolog pikantériája, hogy a most letartóztatott személyekkel kapcsolatban több feljelentés már évekkel ezelőtt megszületett, de többségüket ki sem vizsgálták. A letartóztatások sora a kormányváltás után kezdődött. A NAKA azokat a magas beosztású korrupt rendőröket, ügyészeket, bírókat, igazságügyi államtitkárt viszi el, akik ezeket az ügyeket blokkolták, vagy a maffiának szivárogtattak.
A Gorilla újra üvölt
Kapcsolódó
Hullanak a fejek a szlovák politikai életben
Hullanak a fejek a szlovák politikai életben

A szlovák elhárítás és a rendőrség főnöke után az ország legnagyobb munkáltatójának vezetőjét is letartóztatták.

December elején, az új országos főügyész megválasztása előtt alig pár nappal érkezett derült égből villámcsapásként a hír, hogy a rendőrség letartóztatta Jaroslav Haščákot, a Magyarországon is aktív Penta pénzügyi csoport egyik partnerét, az ország leghatalmasabb és második leggazdagabb emberét. Haščák vagyona a Forbes 2020-as listája szerint meghaladja az 1 milliárd eurót....

SZORULA BUROKKK !!! :)

kvadrillio 2020.12.16. 18:57:35

ELÉÉÉÉPEDTEM !!!! AZÉEZMÁÁÁÁ...MÉGISCSAK...SOKKKKKK !!!!!

A szlovákiai maffiaállam végnapjai

Egymást érik a letartóztatások, rendőrfőnököket, ügyészeket és oligarchákat visznek el. Tényleg bűnözők irányították az elmúlt években Szlovákiát?

nincs1agy 2020.12.16. 21:10:13

@hasdrubal_barcas_123: Te viszont a diliházba. Ez viszont nem baj.:D

2020.12.16. 22:07:38

@Ecsetes: aki Bibliáét olvasgat abban a hiszemben, hogy az bármire jó, az elmebeteg.

2020.12.16. 22:08:09

@MAXVAL birсaman közíró: Orbán egy hazaáruló fasz. neki csak az számít, hogy lophasson, ezért képes lett volna beáldozni az egész ország támogatását. vagy például az oroszoknak eladja Paks II-t, azért, hogy Mészáros lopjon belőle. az, hogy az egész Paks II egy csőd, az nem érdekli. hazaáruló, geci fasz. akárcsak te, te kis bolgár elmebeteg!

ertelemblog.wordpress.com/2019/02/16/miert-lesz-csod-paks-ii/

2020.12.16. 22:11:53

@nincs1agy: ha Orbán "nyert", akkor ez mi a faszom, te dilinyós mongolFidióta?

nepszava.hu/3103048_igent-mondott-az-ep-a-jogallamisagi-feltetelrendszerre

2020.12.16. 22:12:24

@midnight coder: "igazából neked vagy nekem vagy bárkinek itt a fizuja egy centtel sem lenne sem kevesebb sem több, ha nem jönne több EU-s pénz."

amikor a mongolFidióta azt hiszi, hogy pár százalék GDP növekedés nem oszt, nem szoroz. elmebeteg vagy. ki se látsz az ostoba fejedből.

2020.12.16. 22:13:59

@MAXVAL birсaman közíró: Orbán egy hazaáruló fasz. neki csak az számít, hogy lophasson, ezért képes lett volna beáldozni az egész ország támogatását. vagy például az oroszoknak eladja Paks II-t, azért, hogy Mészáros lopjon belőle. az, hogy az egész Paks II egy csőd, az nem érdekli. hazaáruló, geci fasz. akárcsak te, te kis bolgár elmebeteg!

ertelemblog.wordpress.com/2019/02/16/miert-lesz-csod-paks-ii/

2020.12.16. 22:15:04

@midnight coder: pontosan azért nincs igazad, meg a Fidesznek sem, mert a gázszerelő a lopáson kívül semmihez nem ért. lopással meg nem lehet utolérni a Nyugatot. ennyit nem fogsz el, te kis mongolFidióta?!

2020.12.16. 22:15:35

@midnight coder: tudom, az elmegyógyintézetben te még nem hallottál róla, de jó esetben lenne multiplikátor hatás. például az EZ támogatást lehet értelmes dolgokra költeni. mondjuk útra. az az út lehetőséget ad több kereskedelemre, több vállalkozás települhet egy térségbe, vagy több turista jöhet. ha Mészáros nem lopja el a pénz felét, akkor több út is épülhet ugyanannyi pénzből. a vállalkozások egy része megint több pénzt hozhat be az országba, a több pénzből meg valahogy végül is mindenki jól jár, mert a vállalkozó mondjuk vesz belőle dinnyét, vagy almát, vagy elmegy hétvégére pihenni, vagy gyógyfürdőbe, vagy strandra. stb. stb.

és a végén még te, a kis selyemfiú is jobban jár, mert emelheted a seggbebaszás árát, többet fognak neked fizetni az öreguracskák.

ha viszont Mészáros eleve egy hülye projektre nyeri, például Paks II-re, ellopja a fél pénzt, aztán jachtot vesz belőle Máltán, akkor abból csak az oroszok és a máltaiak járnak jól.

tudom, te ezt nem fogod fel, azoknak írom, akik felfogják.

2020.12.16. 22:16:07

@MEDVE1978: a Fidesz nagyságrendekkel többet lop. hiába magyarázdosz meg hazudozol, ez a nagyságrend a lényeg. csak emiatt is bukniuk kell! ennyi. az egy beteg ország, ahol a gázszerelő lesz egy pár év alatt a leggazdagabb ember. az egy beteg ember, aki ezt magyarázza. te egy elmebeteg pszichopata mongolFidióta vagy.

2020.12.16. 22:17:11

@midnight coder: "igazából neked vagy nekem vagy bárkinek itt a fizuja egy centtel sem lenne sem kevesebb sem több, ha nem jönne több EU-s pénz."

amikor a mongolFidióta azt hiszi, hogy pár százalék GDP növekedés nem oszt, nem szoroz. elmebeteg vagy. ki se látsz az ostoba fejedből.

2020.12.16. 22:17:43

@nincs1agy: ha Orbán "nyert", akkor ez mi a faszom, te dilinyós mongolFidióta?

nepszava.hu/3103048_igent-mondott-az-ep-a-jogallamisagi-feltetelrendszerre

2020.12.16. 22:18:14

@midnight coder: Orbán egyetlen mondanivalója volt 2010-ben, hogy a kormány a hibás. ezzel kétharmadot lehet szerezni Magyarországon.

birkamenet 2020.12.16. 22:35:13

@nincs1agy: "@birkamenet: Ki adta el a ruszkiknak a Mol-t? Erre valamiért nem szerettek emlékezni.."

Ki adta el a ruszkiknak Paksot, ki enged be ruszki titkos ügynököket az országba és ki szopja le Putyint tövig évente kétszer rendszeresen? Erre meg válaszolni nem tudtok kretén fidióták.

másik különvélemény 2020.12.17. 10:17:41

Ha a Jobbikkal megeírősített ballib elkúrók, az SZDSZ utód Momentummal valami csoda folytán győznének, akkor 4 év múlva a választók 3/4-e elsőként húzná be az X-et újra a Fideszre, mert mint ahogy már 2006-ban és 2010-ben is kiderült a ballibektől szarabb komrány nincs.
Se jogállamiság, se lopás, se ország kiárusítás, eladosodás, infláció, SZJA, .... szempontjából.

másik különvélemény 2020.12.17. 10:18:46

@birkamenet:
Gyurcsányék voltak. Ő volt aki kétszer is vacsizott Putyinnal mielőtt tövig leszopta.

másik különvélemény 2020.12.17. 10:19:28

Ha a Jobbikkal megeírősített ballib elkúrók, az SZDSZ utód Momentummal valami csoda folytán győznének, akkor 4 év múlva a választók 3/4-e elsőként húzná be az X-et újra a Fideszre, mert mint ahogy már 2006-ban és 2010-ben is kiderült a ballibektől szarabb komrány nincs.
Se jogállamiság, se lopás, se ország kiárusítás, eladosodás, infláció, SZJA, .... szempontjából.

birkamenet 2020.12.17. 10:43:23

@másik különvélemény:

hát erre a harmatgyenge gyurcsányozásra ma nem kapsz trollpótlékot kisfidernyák!

birkamenet 2020.12.17. 10:45:39

@másik különvélemény: "akkor 4 év múlva a választók 3/4-e elsőként húzná be az X-et újra a Fideszre, "

Addigra a fidesss maffia állam od pontosan ugyanolyan sebességgel lesz felszámolva, mint most a szlovák maffia állam.

Csak egyszer kell bukni kisfidenyák, atán a fidessböl már rögtön börtönpárt is lett.
Na ezért szopja fel orbán Putyint, de még az arabokat is rendszeresen, mert kell neki a menekülési útvonal.

Kivlov 2020.12.17. 11:09:04

"Van egy nyomasztó, évtizedek vagy még régebb óta visszatérő hibája a magyar elitnek. Ha úgy érzik rosszul állnak a dolgok, mindig kívülről várják a megváltást."

Ez nem a magyar elit hibája, hanem általában a magyar emberé. Mindig mindenért valaki más a felelős, az egyén a saját felelősségét sosem vállalja a sorsáért. Ha vki reggel nem tud sz*rni azért is orbán/gyurcsány a felelős (a név tetszőlegesen behelyettesíthető). Ha keveset keres, az is a kormány miatt van. Satöbbisatöbbi

másik különvélemény 2020.12.17. 11:37:50

Ha a Jobbikkal megeírősített ballib elkúrók, az SZDSZ utód Momentummal valami csoda folytán győznének, akkor 4 év múlva a választók 3/4-e elsőként húzná be az X-et újra a Fideszre, mert mint ahogy már 2006-ban és 2010-ben is kiderült a ballibektől szarabb komrány nincs.
Se jogállamiság, se lopás, se ország kiárusítás, eladosodás, infláció, SZJA, .... szempontjából.

másik különvélemény 2020.12.17. 11:38:53

Ha a Jobbikkal megeírősített ballib elkúrók, az SZDSZ utód Momentummal valami csoda folytán győznének, akkor 4 év múlva a választók 3/4-e elsőként húzná be az X-et újra a Fideszre, mert mint ahogy már 2006-ban és 2010-ben is kiderült a ballibektől szarabb komrány nincs.
Se jogállamiság, se lopás, se ország kiárusítás, eladosodás, infláció, SZJA, .... szempontjából.

szekertabor · provo.blog.hu 2020.12.17. 12:06:42

Csak kérdezem, nem lehetne ezt a hasdrubal_barcas_125 bántalmazó robotot valahogyan kitiltani? Ez a poszt vitatható megállapításaival együtt legalább annyit megér, hogy zavartalanul megvitathassuk.

Etinarcadiaego 2020.12.17. 15:13:46

@szekertabor: Megpróbálom. hasdrubal_barcas_123 néven kezdte, aztán hasdrubal_barcas_124 lett. Szerintem lassan lecseng.

nincs1agy 2020.12.17. 21:10:24

@hasdrubal_barcas_123:

index.hu/belfold/2020/12/10/magyarorszag_europai_unio_veto_vasarhelyi_maria/

" A dramaturgia mindig ugyanaz. Továbbra is dőlni fog a pénz. (...) És nekem senki ne mondja, hogy Orbán Magyarország problémája és nekünk kell megoldani, mert képtelenség ezt a magyar demokratáknak megoldani, amíg az EU Orbán Viktort támogatja. A magyar ellenzék olyan szinten nem rendelkezik erőforrásokkal, hogy nemhogy a diktátor elleni sikeres küzdelemhez, hanem a túléléshez sincs elegendő forrása"

"Lehet, hogy Angela Merkel most azt gondolja és abban a szerepben tetszeleg, hogy megőrizte Európa egységét, szerintem azonban éppen ellenkezőleg, Európa egységének sírásója"

Szóval Matyika szoptatok egy nagyot.:DD
süti beállítások módosítása